10. narozeniny aneb byla to jízda, kterou teprve pořádně rozjedeme

[gtranslate]

Máme za sebou zatím nejúspěšnější rok. Podařilo se nám pohnout se spoustou věcí a další jsme posunuli kupředu.

Zatímco v nových kancelářích našeho druhého datacentra WEDOS DC2 ladíme tento článek, tak o patro níže v serverovně kolegové vyhodnocují výsledky poslední generace olejové vany, ve které jsme “utopili” 90 serverů a podrobili je náročným testům.

O kus dál se naši správci datacentra připravuji na velké svařování optiky, kdy do DC2 zavedou připojení z druhé větve. Mezitím další kolegové vyvíjí nové služby, vylepšují stávající, zkoumají a vyhodnocují logy pro další vývoj, zapojují další servery.

V tu samou chvíli v DC1 probíhá příprava podkladů na další novou ISO certifikaci.  Obchodní oddělení připravuje nové reklamní kampaně a strategii na zimu. Kolegové na podpoře odpovídají na dotazy zákazníků přes emaily, chaty, komunitní web a průběžně rozšiřují znalostní bázi anebo připravují nové návody.

Před 10 lety nás tu bylo pár, teď nás tu je bezmála 40. Věnujeme rozvoji WEDOS všechen pracovní a často i volný čas. A je to znát. Jdeme kupředu 😉

Společnost

Rok 2019 byl i přes vyšší investice zcela rekordní (EBITDA 8,99M Kč, nárůst o 165,19 % oproti 2018). Tento rok náš účetní “rozpustil” poslední ztráty z minulých let (včetně stavby DC2) a skončili jsme s čistým ziskem něco málo přes 6 milionů Kč. A to byl rok 2019 v otázkách financí celkem výzva.

WEDOS také omezila koronavirová krize. Naštěstí jsme s předstihem měli připravený pandemický plán a přešli do remote režimu. V DC1 samozřejmě vždy někdo byl a probíhaly i další práce. Jen se vše muselo naplánovat tak, abychom se nepotkávali. Postupem času se zákaz změnil na doporučení a do práce nás chodilo stále více. V květnu vedení vyhlásilo “Návrat do práce” a vše se vrátilo postupně do normálu.

Celá situace nám poskytla dost času na přemýšlení a plánování. Upravili jsme některé priority a přes prázdniny se pustili pořádně do práce. Spustili jsme několik služeb v testovacím provozu (WEDOS Cloud, WEDOS CD) a dali zelenou vývoji další (WEDOS APPs). V následujících měsících je v plánu dokončit všechno rozdělané a věnovat se dalšímu rozvoji stávajících služeb.

Všechno také bude záležet na počtu nových kolegů, které seženeme. Chceme se zaměřit hlavně na starší a zkušenější, kteří už mají něco za sebou. Pokud lidi nenajdeme v ČR, tak se porozhlédneme i v zahraničí. V současné době u nás pracuje 5 kolegů ze zahraničí (Polsko, Rusko). Samozřejmě pokud by se objevil někdo mladý, kdo se chce posunout rychle kupředu, tak mu dáme určitě šanci.

WEDOS DC1

Naše první datacentrum prošlo za ty roky řadou úprav. Nakonec se z velké serverové místnosti, kde byly dvě řady uzavřených racků a velký dominantní freecooling, stalo několik samostatných požárně oddělených místnosti.

Už to není tak pohledné a prostorné místo jako dříve. Vše jsme podřídili maximální efektivitě. Všechny prostory jsou jen tak velké, jak potřebují. Tak nám to i vyhovuje. WEDOS DC1 je naše privátní datacentrum a jsou v něm jen naše technologie a servery.

Ostatní prostory v přízemí, které sloužily jako sklad a vývojová místnost pro olejové chlazení se proměnily na samostatné místnosti s klimatizacemi, rozvaděči, UPSkami a baterkárnou.

Všechny kabely jsme vyměnili za nehořlavé. Kolegové – správci datacenter, jich natahali kilometry.

V samotné serverovně se vše předělalo. Z kabelů jsme přešli na přípojnicový systém, kde jedna větev vede pod stropem a druhá povede pod podlahou, což je to nejlepší, co pro redundanci můžete udělat.

Ze stavby WEDOS DC2, které má splňovat požadavky TIER IV, jsme se hodně naučili a modernizace WEDOS DC1 je toho výsledkem.

V dubnu nám i přes složitou situaci dorazilo 8 nových racků. Po instalaci jich bude v DC1 celkem 50, což ještě nebude finální počet. Stále máme rezervu. Prozatím jsou uskladněné v DC2.

V březnu nám náš dodavatel dokončil poslední motorgenerátor z celkových sedmi, které jsem si objednali. Je postavený na míru pro WEDOS DC1. Hluboká Nad Vltavou je velice tiché město, takže jsme požadovali maximální možné odhlučnění.

Pokud se chcete dozvědět o celé akci více, tak si přečtěte náš článek I přes omezení jedeme dál – nové racky, nový motorgenerátor, nové výzvy.

WEDOS DC2

Prakticky všechny stavební práce už jsou v našem druhém privátním datacentru WEDOS DC2 hotové. V listopadu jsme ještě betonovali vyhřívané parkoviště, které zároveň bude sloužit i pro odvod tepla, přes jeden z vodních okruhů, z olejových van.  Při této akci jsme se přiblížili k 2000 m3 spotřebovaného betonu na výstavbu DC2.

Návrat po lockdownu firmy v květnu jsme využili k velké teambuildingové akci “Zabydli si své datacentrum.” Mnoho z nás se na své původní místo už nikdy nevrátilo. Byl to svěží start v úplně novém prostředí a s novými úkoly. Spousta věcí se musela dořešit za běhu, ale stálo to za to 🙂

O pár týdnů později jsme vyzkoušeli školící multimediální místnost, kterou budeme využívat pro menší konference, setkání, webináře, online diskuze atd. Doufáme, že s tím začneme co možná nejdříve.

Co se týká samotné serverovny, tak ta už je uklizená od stavebního nepořádku a dodržuje se tam přísnější režim, aby se zabránilo zbytečnému zanesení prachu.

V serverovně už máme dvě olejové vany na testování. Jedná se o odlišné verze. Jedna z nich už je naplněná olejem (více se dozvíte v části technologie – olejové chlazení). Náš pokrok v oblasti efektivního chlazení serverů a opětovného využití odpadního tepla postupně vzbuzuje stále větší a větší zájem nejen u IT odborné veřejnosti, ale i politiků. V červenci se k nám přišel podívat Petr Fiala.

Datacentrum je připojené přes jednu trasu k DC1. Na “navaření” druhé trasy se připravujeme. Poté již bude DC2 připojené redundantně. V plánu je ještě samostatná trasa přes X.

WEDOS DC3

Letos jsme oznámili záměr stavby areálu datacentra WEDOS DC3. Bude se jednat o komplex pěti budov, kde dvě budou serverovny, dvě administrativní budovy a jedna sklad.

Může se vám to zdát jako trochu brzy, vždyť DC2 teprve “oživujeme” a je tam místo pro 10.800 serverů. Jenomže situace je taková, že DC1 se pomalu zaplňuje, a to na fyzické servery nejnáročnější služby (WEDOS Cloud, WMS) jsme ještě ani pořádně nerozjeli. Navíc DC2 je čistě olejové datacentrum a my čelíme narůstající poptávce po levných zálohách. Právě levné úložiště je postavené na klasických plotnových HDD, které mají “trochu” problém točit se v oleji 🙂

DC3 je projektováno jako klasické moderní datacentrum. Vše postavíme úsporně. Máme s tím dostatek zkušeností z DC1. Věříme, že se nám podaří srazit cenu za GB do takové míry, že budeme moct konkurovat i velkým zahraničním nadnárodním společnostem.

V DC3 se také plánuje naše administrativní centrum obchodu. V současné době se převážná většina z nás věnuje čistě podpoře, vývoji a provozu. Obchod dělá jen pár lidí a to ještě společně třeba s marketingem, administrativou, grafikou a dalšími věcmi. Prakticky nikdo u nás nedělá čistě obchod. Přitom jsme ve stavu, kde by 2/3 lidí měli dělat jen obchod.

V DC3 se proto plánují dvě administrativní budovy. Každá má dvě patra a v každém patře bude místo pro 170 lidí. Jak vidíte nadpis článku nepřeháněl. Teď tu jízdu máme v plánu pořádně rozjet a vy u toho můžete být s námi  😉

help.wedos.cz

Nás komunitní web help.wedos.cz, který slouží jako rozšíření zákaznické podpory nám za poslední rok pěkně vyrostl a to jsme se ještě stále nedostali z beta testování. Za celou dobu provozu si na něm zřídilo uživatelský účet 10,5 tisíc uživatelů. Bylo položeno kolem 7 tisíc otázek, z toho téměř 6,7 tisíc označeno jako vyřešených. Celkový počet odpovědí je kolem 8,5 tisíc.

Velice nás těší, že se do projektu zapojilo tolik lidí z komunity. Pravidelně právě od nich je téměř polovina odpovědí. Prozatím se komunitu snažíme podporovat reklamními předměty a nabídkou beta testování. Až to situace dovolí, tak máme v plánu i setkání u nás v Hluboké nad Vltavou.  Práce komunity si nesmírně vážíme.

Noví kolegové a nové pracovní příležitosti

Monitoring

Největší provozovatel webhostingových služeb v Česku jsme už nějaký ten pátek. Každým rokem se však vzdalujeme od konkurence. Momentálně k nám směřuje více .cz domén než u druhé, třetí a čtvrté konkurence dohromady.

Počet .cz domén směřujících na jednotlivé hostingové společnosti, dle statistik CZ.NIC k 09.09.2020.

Když máte takováto čísla, tak jakékoliv zakolísání služeb vzbudí doslova tsunami dotazů, co se děje. Naprosto to chápeme. Každý chce vědět jestli o problému víme, zdali jej řešíme a za jak dlouho bude vše zase v pořádku.

Za těch deset let jsme toho vyzkoušeli opravdu hodně. Jak informovat, co sdělit, jak dále komunikovat. Ne všem se dá vždy vyhovět. Navíc spousta věcí dobře vypadá jen na papíře. V reálném provozu pak mohou nadělat spíše více škody než užitku.

Co víme, že funguje:

  • Vždy pravdivě informovat o všem podstatném. Důvěra je postavena na upřímnosti.
  • Radši informovat rychle i když informace budou zavádějící. Pokud někdo dostane upozornění, že mu nejde web, ale problém se ho nebude týkat, je to lepší než upozornit později.
  • Nejdříve je třeba informovat zákazníky, až poté veřejnost. Pokud je to možné, tak nejdříve posíláme emaily, až potom píšeme na sociální sítě a dáváme varování do administrace/chatu.
  • Není hanbou přiznat chybu, důležité je se z ní poučit a udělat vše proto, aby se neopakovala.
  • Každé hlášení se vyplatí prověřit.

Na základě těchto zkušeností jsme spustili stránku status.wedos.hosting. Na první pohled nevypadá jako něco extra, ale velká část informací se stahuje z naší služby WEDOS OnLine. Pomocí ní monitorujeme všechny domény, které k nám směřují a VPS.

Služba ví, která doména patří kterému webhostingu a na kterém serveru jede. Algoritmus pak vyhodnocuje aktuální stav. Například když detekuje, že významné procento webů vrací nějakou specifickou chybu, je nedostupných anebo jsou pomalé, tak pošle varování technikům. Zároveň rovnou na status.wedos.hosting vypíše varování.

Tohle výjimečné řešení dokáže odhalit problém na serveru ještě dříve, než k němu dojde.

WEDOS OnLine však toho hlídá daleko více, než jen dostupnost čehokoliv. Upozorní  například na expiraci certifikátů anebo, že je doména/IP adresa na spam listu.

Služba je oficiálně stále ještě v beta testu. Ačkoliv vše funguje více než dobře, tak se neustále přidávají další testy a monitorování.

Marketing a reklama

Za náš 10. rok existence jsme dokončili dvě velké soutěže. Velkou vánoční soutěž 2019 a Velkou letní soutěž 2020.  Jedná se o klasický formát tipovačky, kde nikdo, ani my, až do konce soutěže nemůže znát správnou odpověď.  Celkem bude výhercům zasláno 333 cen.

Minulý rok jsme byli generálním sponzorem fotbalového klubu SK Dynamo České Budějovice.

Byl to trochu risk, ale zjistili jsme, že to funguje lépe než online reklama, která v mnoha případech začíná být doslova vyhazování peněz oknem. Tento rok jsme proto přidali k SK Dynamo ČB ještě FC Zbrojovka Brno.

Pokřtění dresu na tiskové konferenci 19.08.2020 doprovázelo podpis smlouvy.

Začali jsme také pořádat pravidelné soutěže o lístky na zápasy na našem Facebookovém profilu.

Dalším našim velkým počinem je generální partnerství ZOO Hluboká. Máme rádi a podporujeme zvířátka 🙂 K oslavám našich 10. narozenin budete mít v neděli 13. 9. 2020 (od 15:00 do 17:00) vstup do ZOO zdarma pokud ukážete něco s logem WEDOS) Více informací najdete na wedos.cz/10-let/.

Důležitou součástí naší propagaci je i náš provizní systém wedos.as. Celkem jsme už partnerům vyplatili přes 17,6 milionu Kč. Naše služby se velmi dobře prodávají a vydělat na tom můžete i vy.

Technologie

Sledujeme nejnovější trendy ve vývoji technologií a zvažujeme, co by se nám mohlo hodit. Naši obchodní partneři nám často nabízí i technologie, které zatím nejsou na trhu anebo se třeba na veřejný trh vůbec nedostanou.

Na druhou stranu jsme také hodně konzervativní. Vše si musíme sami dobře vyzkoušet. Na papírech vypadá všechno dobře 🙂

Nová úložiště

Kvůli WEDOS CD jsme si pořídili nové úložiště HPE Cloudline CL5800 Gen9 Server. Máme variantu vybavenou dvěma procesory Intel(R) Xeon(R) CPU E5-2680 v4 s frekvencí 2,4 GHz. Jedná se o čtrnácti jádrové procesory s 2 vlákny na jádro. Celkem tak celé úložiště má 56 procesorů a skromných 512 GB RAM.

Do tohoto úložiště se dá vložit 100 HDD. V našem případě to jsou 10 TB disky od Intelu, s kterými máme velmi dobré zkušenosti. Celkem tedy počítáme s kapacitou 1 PB dat.

Poprosili jsme kolegy z vývoje, jestli by nám neposlali nějaké grafy a prý zatím není moc co ukazovat. Máme se na obchodě začít snažit, ať konečně už otestují nějakou pořádnou reálnou zátěž 🙂

Více o novém úložišti pro data a našich plánech se dočtete v článku Budoucnost nejen zálohování dat patří velkým úložištím aneb kam s petabajty dat zákazníků.

Minulý měsíc se nám naskytla zajímavá příležitost vyzkoušet si velmi výkonné a rychlé úložiště určené pro ten nejnáročnější provoz. Ceníková cena jednoho je kolem 8M Kč. Už jej máme v datacentru a začínáme s testováním. Pokud by vše šlo podle plánu, tak by mohlo nahradit stávající řešení pro NoLimit a WMS. Také by otevřelo cestu k příplatkovým službám dalšího disku u VPS ON, WEDOS Cloud a VPS SSD. Uvidíme ještě, jak dopadnou testy.

DDoS, IPS/IDS ochrana a bezpečnost

Poslední rok byl z hlediska útoků rekordní. Nebyla to ale vždy taková zábava, jak jsme psali v článku Jak jsme “zaspali” nejsilnější DDoS útok, který na nás kdy šel a nikdo si toho nevšiml. Jistě je velký úspěch vůbec změřit útok 44,5 Gbps, natož jej dokázat plně automaticky filtrovat, ale také to ukazuje kam se “běžné” útoky posouvají.  Popravdě už si neumíme představit, že bychom měli jen 10 Gbps linku. Jsme rádi za našich 3x 100 Gbps. Co některým připadalo před dvěma lety jako kanón na vrabce je dnes pro nás nutnost.

Jak asi tušíte s fungováním naší DDoS ochrany jsme spokojeni. V současné době neplánujeme nějaké její masivní rozšiřování anebo vylepšení. Samozřejmě proběhnou plánované investice do posílení, abychom byli na vše připraveni. Spíše se ale chceme zaměřit na Anycast DNS.

O Anycast DNS píšeme již pár měsíců. Máme připravený hardware i domluvené partnery, kteří se nám postarají o vše v dalekém zahraničí. Celkem je na první fázi WEDOS Anycast DNS připraveno 225 fyzických serverů. Služba by mohla krom běžného Anycast DNS poskytovat i CDN, proxy, ochranu a vzdálený monitoring pro naše služby. Zvažujeme také VPN, externí zálohy atd. Vymyslet se tam toho dá opravdu hodně.

WEDOS Anycast DNS by nám do budoucna mohla poskytnout strategickou ochranu proti extrémně silným DDoS útokům.

Všechno v současné době bohužel padá na nedostatku lidí, kteří by se projektu mohli naplno věnovat. Máme teď jiné projekty, které je nutné dokončit. Doufáme však, že brzy najdeme další posily do týmu 🙂

Co se týká dalších ochran, tak IPS/IDS ochrana odvádí svou práci stále dobře. Velký úspěch zaznamenala v březnu, kdy ochránila více jak 1000 instalací před zneužitím kritické chyby ve WordPress pluginu ThemeGrill Demo Importer. Bohužel stále ještě neumíme chránit weby na HTTPS. Do šifrovaného provozu nevidíme. V plánu je nová proxy, která už to bude umět a pak už ochráníme všechny 🙂

Další stupeň ochrany poskytuje náš CML (Centrální Monitor Logů), což je systém, kam se stahují všechny logy ze všech serverů. Celkem to je přes 700 GB dat. Tato data využívá automaticky IPS/IDS ochrana a technici k dohledávání webů, které přetěžují servery. Do budoucnu z nich bude čerpat i nová diagnostika, kterou plánujeme.

Naši bezpečnostní experti z těchto logů dokážou najít i hacknuté weby, protože vidí podezřelou komunikaci. Dva takové příklady si můžete přečíst v článku Jak chráníme weby našich zákazníků před backdoor a dalšími nebezpečnými soubory. Od té doby jsme pokročili a máme k dispozici kompletní exporty potenciálně napadených WordPress webů. Prozatím s tím pracujeme jen manuálně.

Olejové chlazení

S olejovým chlazením jsme pohnuli zase o kus dál. V serverovně DC2 je napuštěná vana s dvěma plně osazenými HPE Moonshot. Celkem 90 fyzických serverů. Servery jsme utopili v červenci. Vše jsme samozřejmě zdokumentovali 🙂

Během srpna bylo provedeno několik zátěžových testů, některé až tak intenzivní, že se odlepilo plexisklo na víku. Tohle si samozřejmě na vzduchu dovolit vůbec nemůžete, ale server a všechen hardware v něm se v oleji chová úplně jinak.

Prozatím olejové vany nejsou napojené na vodní okruh. To je v plánu až v další fázi testování. Pak už bychom měli znát definitivní parametry pro olejové vany a začít velkovýrobu 🙂

Tím to samozřejmě nekonči. Ještě nás čeká Projekt HUPS. No uvidíme, to bude ještě pořádná jízda 😉

Konektivita a síť

V dubnu proběhla poslední velká úprava naší sítě. Cíleně jsme shodili jednu z našich 100 Gbps tras vedoucí přes Tábor. O vše se postarala automatika a nedošlo k výpadku. Prostě jakoby někdo někde překopl kabel 🙂

Velké dubnové úpravy měly zajistit lepší řešení při náhlém výpadku konektivity anebo problému s routováním. Zajistí, že se do 200 ms změní naprosto všechny cesty. To jest nejhorší varianta, která může nastat. Běžně takováto operace  (změna všech routovacích tabulek)  může trvat i několik minut. V našem případě se v reálu při výpadku jedné větve vše přepočítá do 100 ms, jako tomu bylo i při této plánované odstávce.

Tohle je však jen malá část komplexních úprav sítě, které jsme prováděli několik měsíců předtím. Celá síťová infrastruktura byla vylepšena, posílena a je o dost odolnější. V důsledku toho jsem mohli navýšit garantovanou rychlost VPS ON ze 100 Mbps na 200 Mbps. Zároveň to byla příprava pro navýšení konektivity pro WEDOS Cloud na 1 Gbps.

Detailně je vše popsáno v článku Jak funguje síť WEDOS po posledních úpravách.

Postupně také přecházíme na Aristy i pro vnitřní síť. Ty jsme používali doposud jen jako hraniční routery (ačkoliv jsou to chytré switche), kde jsem potřebovali 100 Gbps. Konkrétně jsme koupili 10  kousků Arista DCS-7050QX-32S. Každý má 32 portů pro 40 Gbps. Kapacita switche 2,56 Tb/s a 1,44 miliardy paketů za sekundu, a to vše při odezvě 550 ns. V případě problémů umožňuje i hot-swap zdrojů. Tato řada switchů je určena pro datacentra, kde je výkon na prvním místě a počítá se s budoucím chytrým škálováním infrastruktury.

Arista DCS-7050QX-32S přední strana.

Služby

Mezi našimi službami tento rok oficiálně přibyly WEDOS Cloud, WEDOS CD a WMS. Prozatím všechny běží v testovacím provozu.

Domény

Koncem roku jsme začali pracovat na ICANN akreditaci a 17. března 2020 jsme jí získali.  Více v článku WEDOS získal akreditaci ICANN pro registraci domén a hodláme jí využít naplno.

Od té doby uteklo spoustu času a my jsme se posunuli kupředu. Museli jsme celý náš systém připravit na spolupráci s registry a udělat například i vlastní WEDOS Whois pro domény registrované námi.

Technicky jsme to zvládli dokončit teprve před pár dny, ale to nám nebránilo v tom už dlouhé měsíce vyjednávat s registry. Jako jednička na trhu, která umí domény opravdu dobře prodávat, jsme měli velmi dobrou vyjednávací pozici. Navíc náš šéf byl opravdu tvrdý.

Výsledkem toho je, že už velmi brzy si budete moct registrovat a prodlužovat nejoblíbenější nové doménové koncovky za ty nejlepší ceny na trhu. Navíc připravujeme spousty akcí, kde je půjde získat dokonce zcela zdarma na první rok 😉

Tím to samozřejmě nekončí. Potřebujeme domluvit i oblíbené nadnárodní domény jako .com, .net anebo .org. Spousta nových koncovek je ještě v jednání.

Webhosting NoLimit

V květnu 2019 jsme posunuli NoLimit zase o kus dál. Mnoho parametrů bylo navýšeno na dvojnásobek, zvedli jsme fakticky i výkon (počet souběžných PHP vláken z 5 na 7) a umožnili na jednom NoLimit mít až 4 domény. Toho mnoho zákazníků využilo a pár tisíc NoLimit ubylo, respektive je zákazníci průběžně slučovali.

Samozřejmě přibývali i noví zákazníci, takže ve výsledku jsme byli plus mínus na tom stejně. Trend se zlomil v prosinci 2019, kdy jsme se přehoupli přes metu 104 tisíc aktivních webhostingů. Od té doby už stabilně rosteme.

A co zvládnou nové vylepšené NoLimit? V dubnu jsme využili data z našeho CML a zjistili Jak rychlé jsou weby u WEDOS anebo kolik zobrazení má nejnavštěvovanější web na NoLimit.

NoLimit v současné době funguje dobře. Kdo umí své stránky optimalizovat, tak na něm může provozovat i velké weby s velkou návštěvností. Teď už nějaké zásadní úpravy parametrů neplánujeme. Je pravda, že některé moderní redakční systémy anebo ekomerce řešení vyžadují o dost více. Z našeho pohledu nemá cenu se honit za některými extrémy. Tohle obslouží plánovaná služba WEDOS APPs. Ta vytvoří VPS s ideálními parametry, nainstaluje doporučený operační systém a další komponenty, vše nakonfiguruje podle požadavků vývojářů a rovnou provede instalaci. Během minuty tak budete mít k dispozici ideální prostředí a vše připravené.

Co u NoLimit plánujeme je hlavně posílení výkonu proxy serveru. Zákazníci, kteří si zvykli využívat naší proxy, tak vedou většinu výkonu přes ní. Vůbec jim to nezatěžuje webhosting a vše je rychlé.

Tady je příklad jednoho velkého webu na našem webhostingu NoLimit. Jedná se o běžnou instalaci WordPress. Vidíte na něm podíl souborů PHP generovaných webserverem (zeleně) a vrácených proxy (šedá).

Pro tento stejný web srovnání průměrné rychlosti generování stránky na webserveru a proxy.

Denní průměr pro webserver je 194 ms a pro proxy 120 ms. To je skvělé TTFB (Time to first byte). Věříme, že v budoucnu dokážeme zrychlit proxy natolik, aby průměrná rychlost u tohoto webu byla pod 100 ms 😉

Proxy také bude důležitou součástí našeho plánovaného WEDOS AnyCast DNS. Společně s CDN, pak budou weby u WEDOS velmi rychlé z celého světa. Zatím plánujeme v první fázi rozmístit celkem 225 fyzických serverů do 4 strategických míst (POPů) po světě + 1 místo bude v ČR. Pokud vše půjde podle plánů, tak v další vlně přidáme další místa.

Nová proxy také umožní naší IPS/IDS zabraňovat aktivním útokům na weby využívající HTTPS. Ty prozatím bráníme spíše pasivní ochranou (blokujeme IP adresy, které se o útok pokouší).

WEDOS CD

WEDOS CD (Cloud Disk) je chytré cloudové úložiště pro synchronizaci obsahu mezi více zařízeními a uživateli. K dispozici je navíc řada online nástrojů pro pohodlnou práci se soubory, obrázky a dokumenty. Díky kancelářskému balíčku OnlyOffice můžete pracovat pohodlně se soubory jiných rozšířených kancelářských balíčků online. Navíc je uzpůsoben hromadné práci se soubory více uživatelů v jeden okamžik. Pro běžné uživatele příjemný bonus zdarma ke službě, pro majitele firem ušetřené peníze.

Službu WEDOS CD jsme postavili na platformě NextCloud, což je v současnosti nejoblíbenější cloudové úložiště pro synchronizaci obsahu, které s přehledem konkuruje i službám velkých nadnárodních společností. Naše řešení je v mnoha ohledech upravené, ale snažili jsme se zachovat maximální kompatibilitu s aplikacemi, a aby uživatel, který je na NextCloud zvyklý mohl WEDOS CD bez problému používat.

Vzhledem k tomu, že na českém trhu opravdu chybí pořádné online úložiště zcela zdarma, rozhodli jsme se, že uděláme k placeným variantám i verzi zdarma. WEDOS CD Free má do začátku 3 GB prostoru pro data. Další GB bude možné získat formou různých bonusů. Maximální velikost varianty zdarma plánujeme až na 100 GB.

Službu jsme spustili před pár měsíci v testovacím provozu. Je napojena na WEDOS ID, což je služba pro jednoduchou správu uživatelských účtů. Postupně na WEDOS ID napojíme další a další služby. Má hlavně zjednodušit přehled a administraci oprávnění ve firmách (kdo má kde přístup).

Na službu jsme dostali značné množství ohlasů. Něco jsem i sepsali do článku WEDOS CD – první postřehy z testovacího provozu. Vyhodnocujeme i data provozu. WEDOS CD je úžasná služba, kterou ale většina lidí zatím neví, jak využít. Nevidí ten skutečný potenciál cloudového chytrého úložiště. Zhruba 2/3 aktivních uživatelů jej používá pouze jako běžné “hloupé” úložiště pro odkládání záloh. Což samozřejmě také jde, ale není to ideální. K tomu je spíše dobrý WEDOS disk.

Pro následující rok bude našim úkolem naučit vás WEDOS CD používat. Musíme se pustit do návodů, tutoriálů, webinářů, školení a dalších aktivit, které vám odhalí skutečný potenciál chytrých cloudových úložišť.

Nemáme pochyb, že se WEDOS CD ujme, protože jej využije opravdu každý. Jednoduchý příklad. Občas potřebujete poslat emailem velký soubor jako přílohu? Nebylo by lepší jej nahrát na WEDOS CD přetažením do prohlížeč a pak nasdílet? Můžete jej zaheslovat, omezit platnost odkazu a navíc uvidíte i jestli byl stažený.

Mimochodem WEDOS CD má zabudovaného i emailového klienta 😉

VPS ON

Služba VPS ON měla být předehrou pro WEDOS Cloud. Bohužel se nám vývoj o pár let protáhl a tak si VPS ON žije svým vlastním životem. Nutno podotknout, že poslední rok vesměs spokojeným. Odladili jsme velké množství technických nedostatků.

Oproti roku 2019 evidujeme o 20 % méně výpovědí z důvodu nespokojenosti. Výrazně klesl počet výpovědí kvůli výpadkům anebo výkonu. V podstatě jsme na číslech, kdy už se stírá hranice mezi můžeme za to my a nedostatečnými znalostmi. Přeci jen VPS vyžaduje už určité pokročilejší znalosti.

Tohle nám samozřejmě dělá velkou radost. Nicméně stále je našim cílem spíše postupně motivovat lidi používat WEDOS Cloud. VPS ON je ve skutečnosti 1 VM (virtuální stroj) ve WEDOS Cloud. Jakmile jednou přijdete na princip propojení, tak si snadno můžete rozdělit zátěž a úkoly mezi více VM. Pro nás to hlavně bude ušetření IPv4 adres, kterých stále máme nedostatek.

Po úpravách sítě jsme tento rok dali všem uživatelům VPS ON dárek. Navýšili jsme garantovanou konektivitu ze 100 Mbps na 200 Mbps. Stačilo restartovat službu v zákaznické administraci.

Otázkou samozřejmě je, co se službou do budoucna. Jednak po spuštění služeb v DC2 bychom rádi nabídli možnost vybrat si, kde chcete své VPS ON provozovat a také hledáme cestu k levnému úložišti. Tedy příplatkové službě dalšího disku. Další disk nebude sice rychlý ale za dobrou cenu poskytne hodně místa.

VPS SSD

VPS SSD už jsme tolikrát chtěli odstranit z nabídky, ale vždy když jsme se podívali na statistiky a kolik s nimi máme starostí, tak jsem si řekli, že by to byla velká škoda. Po WEDOS Disk je to nejméně problémová služba. Jsou na nich převážně velmi zkušení uživatelé, takže ani zákaznická podpora VPS SSD nemusí moc řešit.

V současné době je aktivních 3043 VPS SSD a 1159 ještě starších VPS. Službu nijak zvlášť nepropagujeme, takže meziroční pokles je 451.

WEDOS Disk

Naprosto bezproblémová služba, kterou tisíce našich zákazníků využívá pro zálohování svých dat. Velice oblíbená je hlavně u provozovatelů redakčních systémů jako je třeba WordPress, kde pomocí pluginu si přes FTP dělají pravidelné zálohy, jak jim vyhovuje.

WEDOS Disk poskytujeme ve verzi 5 GB zdarma k webhostingu NoLimit a ve verzi 10 GB pro VPS SSD.

Celkem je aktivních 11.560 WEDOS Disků.

V současné době nemáme plány službu nějak rozšiřovat anebo vylepšovat. Nicméně evidujeme poptávku po chytřejší verzi, který by uměla třeba práva pro různé uživatele, kontrola konzistence dat, ochrana před ransomware, šifrování dat atd. Takže možný je i WEDOS Disk 2.0 🙂

WEDOS Cloud

První beta test WEDOS Cloud jsme spustili 3. září 2019. Nechali jsme jej běžet delší dobu než jsme plánovali, posbírali reakce, prošli logy a rozhodli se, že nás čeká ještě hodně vývoje. Navíc se objevilo pár novinek, které stálo za to implementovat. Za devět měsíců intenzivního vývoje přišel čas službu vypustit.

Na WEDOS Cloud musíme pomalu. Je to komplexní a náročná služba, která má ve výsledku nabídnout maximální dostupnost a možnosti. Proto je prozatím v testovacím provozu a s přechodem na ostrou verzi nespěcháme. Jsme v kontaktu se zákazníky, kteří jí testují a posílají nám své připomínky. Je jich však málo, protože skutečný cloud umí naplno využít jen pár velmi zkušených lidí.

V dalším roce bychom rádi spustili WEDOS Cloud i v DC2. Zákazníci by si pak mohli vybrat, ve kterém Datacentru chtějí VM zřídit. Dále se plánují levné disky pro ukládání dat. Budou to pomalejší plotnové HDD s velmi příjemnou cenou za TB.

Další novinkou bude hodinová fakturace. WEDOS Cloud je IaaS, tedy každé VM je služba, která se dá skriptem automaticky zřídit anebo smazat. Zkušení uživatelé si takto mohou v případě vytížení své virtuální infrastruktury navytvářet třeba další proxy servery, aby zvládli nápor. Teď to však vyžaduje mít už zdroje předplacené. S hodinovou fakturací se vám spotřebované prostředky strhnou zpětně. Bude tak stačit mít dostatek peněz na vašem zálohovém účtu.

Také doufáme, že motivujeme zákazníky s VPS ON k přechodu na WEDOS Cloud. V tomto ohledu máme v plánu dělat návody a školení.

Dedikované servery

Dedikováné servery jsme vždy brali jako bonusovou službu. Chtěli jsme mít v nabídce něco, co by mohli využít zákazníci, kterým už nestačí VPS. Důraz jsme kladli hlavně na cenu. V současné době stále nabízíme tři spolehlivé varianty:

  • HPE ProLiant DL320e Gen8 v2, Intel XEON E3-1231v3 3,4 Ghz, 32 GB RAM, 2×1 TB HDD
  • QUANTA E3, Intel Xeon E3-1230Lv3 1,8 Ghz, 32 GB RAM, 2×1 TB HDD + 2×120 GB SSD
  • Fujitsu RX100, Intel Xeon L3406 2,26 Ghz, 32 GB RAM, 2x 750 GB HDD

Většinu zásob máme vyprodanou. Volné jsou jednotky kusů. Dedikované servery máme připravené. Jsou zapojené a jakmile si je objednáte a zaplatíte, tak je můžete i používat.

Samozřejmě jsme diskutovali, zda-li by se nám vyplatilo někde koupit další servery za zajímavé ceny, jako tomu bylo v případě 255 HPE ProLiant DL320e, které jsem získali za zlomek ceny a můžeme vám je tak pronajímat za pouhých 1000 Kč/měsíc.

Problém je, že na dedikovaných serverech máme minimální marže, zabírají spoustu místa a je s nimi i lidská práce. Pro nás by mělo smysl nakupovat servery po stovkách, což budete jen několik dní zapojovat. Prozatím tedy další dedikované servery neplánujeme. Nicméně s DC3 se situace hodně změní.

Tento rok jsme také začali nabízet VIP služby. První zákazníky tak máme hlavně z řad firem, které chtějí více dedikovaných serverů propojit přes vlastní switch. Zatím testujeme, jak to funguje.

WEDOS WebSite

Naše nejočekávanější služba je WEDOS WebSite. Obsahuje snadno ovladatelný blokový editor táhni a pusť (drag&drop), pomocí kterého můžete během pár minut vytvořit své vlastní webové stránky. Nepotřebujte žádného programátora, grafika ani správce.

Nedávno nám tam někdo vytvořil takto krásnou prezentaci Spolek přátel Karla Engliše.

V současné době je tam vytvořeno přes 700 testovacích webových prezentací v rámci beta testu, co jsme rozjeli v lednu. Hodně z vás se Wedos WebSite líbí a ptáte se nás, kdy už bude spuštěný.

Bohužel není to tak jednoduché, jak se zdá. Vzhledem k tomu, že má být WEDOS WebSite co možná nejjednodušší, tak jej chceme oddělit od naší zákaznické administrace, která je pro zkušené uživatele a vyžaduje určité znalosti pojmů z IT. Do administrace vás budeme nutit chodit, až když budete potřebovat třeba emaily.

Musíme tedy vytvořit samostatnou administraci a napojit jí na celý náš systém (hosting, fakturace, podpora atd.).

Nejsme také úplně spokojeni s vygenerovanými stránkami. Víme, že si mnoho zákazníků zakládá na dobrých hodnoceních v různých SEO testech. Už jsme si vyzkoušeli, že dokážeme vygenerovat stránky z WEDOS WebSite, které třeba v Gogle PageSpeed Insights dokáží dát 100/100 na počítačích i mobilech. Ovšem je tam nutné přidat mezikrok s optimalizací. Ten ještě úplně dořešený nemáme.

V každém případě počítáme stále pro WEDOS WebSite i s variantou zdarma. Možná vám na ni ale dáme dolů menší proužek s reklamou 🙂

WEDOS VIP

Projekt WEDOS VIP je tu pro jednotlivce a firmy, kteří od nás chtějí něco víc. Například pokud potřebujete smlouvu SLA o vysoké dostupnosti, vlastní switch k dedikovaným serverům anebo celý HPE Moonshot s 45 fyzickými servery atd., tak to dokážeme zařídit. Bude to však o dost dražší, protože je v této ceně zahrnut jak technika, tak případně i obchodník, který to s vámi bude individuálně řešit a bude vám v případě potřeby i na telefonu.

Prozatím v testovacím režimu WEDOS VIP máme jen pár subjektů, s kterými vše testujeme.

WMS

WMS jste si poprvé mohli vyzkoušet v září minulého roku. Jednalo se o rozsáhlý beta test, kde jsme potřebovali hlavně zjistit nakolik dokážete využít vyhrazený výkon serveru, pokud bude stejně jednoduché jeho používání jako u našeho NoLimit.

Z testování jsme zjistili, že výkonu je neskutečně moc. Nenašel se nikdo, kdo by dokázal celý testovací účet naplno využít. Získali jsme však obrovské množství zpětné vazby. Ta pak ovlivnila další vývoj služby i konfigurace.

Testovací “ostrý” provoz začal v březnu. Technicky vše funguje s pár úpravami dodnes. Chybí dokončit hlavně frontend. Více možností nastavení, grafy výkonu atd. Pak bude služba oficiálně v ostrém provozu. Její vývoj však ani zdaleka nekončí, právě naopak.

WMS je jedna z mála možností na trhu, jak můžete se znalostmi práce s běžným webhostingem mít k dispozici výkon celého fyzického serveru. Navíc v porovnání s managed dedikovanými servery o dost levnější.

Otevírá se nám tam řada možností pro zákazníky, kteří chtějí daleko více než jen běžný sdílený webhosting, ale hrozí, že by mohli ovlivnit ostatní na stejném hardware. To u WMS nehrozí, protože tam je celý výkon vyhrazený.

A co nás čeká v 11. sezóně WEDOS Internet, a.s.?

Spoustu jsme toho rozepsali u jednotlivých služeb. Chceme věci hlavně dotáhnout do konce, a pak ladit a vylepšovat. Máme toho rozpracovaného hodně. Nemáme problémy s penězi, máme dostatek hadware, místa kam ho dávat, ale co nám chybí jsou prostě lidé.

Nedávno padlo na poradě s vedením společnosti, že bychom klidně mohli nabrat 10 dobře placených zkušených lidí, kteří by vývoj poslali raketovým tempem kupředu. Jak děláme na více věcech naráz, tak se nám vývoj tříští a hodili by se nám lidé, kteří si pojedou to svoje a dostanou z toho maximum. Lidé s vizí a zkušenostmi, kteří se nebojí dělat nemyslitelné.

WEDOS nabírá nové lidi, tak jak nikdy předtím. Máme vypsáno 7 různých pracovních pozic. Pokud však máte vizi a umíte něco, co by se nám hodilo, ale nenašli jste se tam, tak nám i tak napište. My se nových věcí nebojíme.

Už jsme i diskutovali o tom, že pokud neseženeme kolegy v Česku, tak se podíváme za hranice. Umíme zajistit ubytování i papíry. A že jich je potřeba mnoho. Ale toho se nebojíme 😉

Máme za sebou období investování do vývoje a rozběhnutí služeb. Své místo na trhu už jsme si vybojovali. Teď máme v plánu konečně se pustit do pořádného růstu. Takže v následující dekádě to hodláme pořádně rozjet. Věříme, že u toho budete s námi 😉